
Niski IG

Niski IG – Dieta o obniżonym indeksie glikemicznym
Dieta o obniżonym indeksie glikemicznym została stworzona dla osób chcących ograniczyć ilość cukrów prostych, które spożywają. Będzie odpowiednia dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej jak np. insulinooporność. W diecie znajduje się mięso, ryby, nabiał, jaja, warzywa i niektóre owoce, kasze, ryż, produkty pełnoziarniste, orzechy oraz oleje roślinne np. oliwa.
Dla urozmaicenia smaku dań mogą się w nich znaleźć produkty o wysokim IG w proporcjach, które pozwalają na zachowanie niskiego indeksu całego posiłku. Regularne spożywanie dań o obniżonym indeksie glikemicznym pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi, co ogranicza napady głodu i spadki energii w ciągu dnia.
Dieta Niski IG to pakiet 5-cio posiłkowy dostępny w kalorycznościach 1200, 1500, 1800, 2000 i 2500 kcal.
Jeśli nie wiesz, którą kaloryczność wybrać, skonsultuj się z naszym dietetykiem lub skorzystaj z naszego kalkulatora BMI.